Wanneer je een boekenwurm bent en geen bepaald genre de voorkeur geeft, kan je misschien de top 10 beste boeken ooit op je to-do-list zetten. De boeken top 10 is een lijst van 10 boeken die door de jaren heen het best verkocht zijn en het zijn boeken van verschillende genres. Van kinderboek, tot fantasieboek tot thriller, al deze genres kan je in deze lijst terugvinden. Vaak zijn er van deze boeken verschillende edities gemaakt, wat het natuurlijk moeilijk maakt om een echt specifiek verkoopaantal op te plakken. Het zijn dus schattingen, maar het bestverkochte boek zit toch al snel aan 500 miljoen verkochte exemplaren. Welk boek dit is, lees je in dit artikel.

  1. Don Quichot van Miquel de Cervantes: met deze boeken top 10 kunnen we je niet lang in spanning laten en daarom beginnen we meteen met de nummer 1 van deze lijst. Dit is met 500 miljoen verkochte exemplaren Don Quichot van Miquel de Cervantes. Het boek gaat over een oude edelman en zijn komische reisverhalen. De man denkt dat hij een ridder op de dool is en maakt tal van reisavonturen mee. Het boek is al eeuwenoud, want het werd voor het eerst uitgebracht in 1612. Het is meteen een van de eerste geschreven romans die in de Europese taal is uit gebracht.
  2. A Tale of Two Cities van Charles Dickens: met zijn 200 miljoen verkochte exemplaren staat A Tale of Two Cities van Charles Dickens op nummer 2. Het verhaal vertelt de periode van vlak voor de Franse Revolutie. Het laat de onderdrukking van de Franse boeren zien door de oude aristocratie. Ook wordt het toenmalige Londen beschreven met zijn parallelle sociale patronen. Er zijn meer dan honderderen edities van uitgegeven en het is in Amerika verplicht leesmateriaal voor studenten.
  3. The Lord Of The Rings van J.J.R Tolkien: het is misschien moeilijk te zeggen of het verhaal nu een trilogie is of niet. Dit was eigenlijk niet de bedoeling, maar toch heeft de uitgever in 1954 beslist om het boek op te splitsen in drie delen en er dus een trilogie van te maken. Toch wordt het verhaal meestal in één geheeld verkocht en dit in een boxset. Het heeft naar verluidt meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren opgebracht.
  4. Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling: het blijft niet bij 1 boek voor deze auteur. Er zijn tal van boeken over Harry Potter geschreven, wat maakt dat dit de bestverkochte boekenreeks ooit is. ze heeft meer dan 450 miljoen exemplaren opgeleverd. Dit boek alleen werd 107 miljoen keer verkocht.
  5. Tien kleine negertjes van Agatha Christie: deze auteur wordt omschreven als best verkocht aller tijden. Het is in meer dan 100 talen verkocht en het totaal van al haar verkochte boeken komt op 3.2 miljard. Dit boek heeft een verkocht aantal van 100 miljoen en is haar meest populaire boek.
  6. Droom van de Rode kamer van Cao Xueqin: dit verhaal gaat over eren familie in de tijd van de Qing dynastie. De opkomst, maar ook de ondergang van deze familie wordt beschreven. Het is voor het eerst uitgegeven in 1791 en is nu de dag nog steeds heel populair. Verkocht aantal: meer dan 100 miljoen.
  7. De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry: ook een kinderboek in de boeken top 10. Het boek is wereldbekend om zijn illustraties en is daarom dan ook meer dan 80 miljoen verkocht.
  8. De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis: dit boek bestaat ook weer uit verschillende delen en het eerste deel werd uitgebracht in 1950. Het is een kinderboek vol fantasie waarvan het verhaal zich afspeelt in WO2. Er wordt in het verhaal een doorgang ontdekt tussen de normale wereld en de magische wereld. Alle kinderen in Engeland lezen de boeken en jaren later werd er een ander wereldbekend verhaal op gebaseerd, namelijk Harry Potter. Verkochte boeken: 85 miljoen.
  9. Da Vinci Code van Dan Brown: dit is meteen de best verkochte thriller ooit. Het boek gaat over een zoektocht naar de Heilige Graal en is zeer spannend. Het boek kreeg heel wat kritiek van zowel de kerk als de wetenschap, maar mede dankzij dat werd het boek wel 80 miljoen keer verkocht.
  10. Think and Grow Rich van Napoleon Hill: rijk worden, willen we dat niet allemaal? Dit bedacht ook Napoleon Hill toen hij er een boek over schreef. Hij schreef dit zelfhulp boek en werd uitgebracht in 1937. Hij heeft de meest succesvolle mensen onderzocht en schreef daardoor de ideale formule voor succes. Veel mensen hadden hier blijkbaar nood aan want het boek eindigt de boeken top 10 met 70 miljoen verkochte boeken.